Onderzoek: GSM-straling toch schadelijk

Een nieuwe studie over de invloed van elektromagnetische velden, zoals GSM-straling, op de gezondheid heeft verontrustende resultaten opgeleverd. Dat schrijft de Belgische krant Le Soir dinsdag.

Dirk Adang gebruikte voor zijn onderzoek aan de Katholieke Universiteit van Leuven 124 laboratoriumratten. De drie groepen dieren die tijdens het onderzoek werden blootgesteld aan gsm straling, antenne- en wifistraling blijken een dubbel zo hoog sterftecijfer te hebben dan de niet blootgestelde groep.

Adang pleegde op zeventien aan straling blootgestelde ratten autopsie. Daarvan bleken er zestien te zijn gestorven aan een tumor. Het onderzoek is van belang voor de mens omdat ons genetisch erfgoed voor 90 procent overeenkomt met dat van de rat.

gsm-straling

Uit een eerdere wetenschappelijke studie (januari 2006) bleek dat het gebruik van een mobiele telefoon en gsm-straling niet leidt tot een groter risico op hersentumoren bij mensen. Wetenschappers onderzochten toen bijna 2800 Britten en vonden geen verband tussen het risico op glioma – de meest voorkomende hersentumor – en de lengte van het mobiele telefoongebruik.

gsm-straling

GSM-straling en de Nederlandse Gezondheidsraad

Ook de Nederlandse Gezondheidsraad concludeerde in 2002 al dat gsm-straling niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Uit onderzoek is niets gebleken van een verband tussen veelvuldig gebruik van een mobieltje en het optreden van hoofdpijn, duizeligheid of verhoging van de kans op een hersentumor, aldus de Gezondheidsraad in 2002. De Gezondheidsraad vond het toen ook niet nodig het gebruik van mobiele telefoons door kinderen zo veel mogelijk te beperken.

De Europese Commissie wil meer onderzoek laten doen naar de stralingsrisico’s van mobiele telefoons (gsm-straling) voor kinderen. Volgens het Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico’s van de EU is het zo dat kinderen en adolescenten „kwetsbaarder kunnen zijn voor blootstelling aan radiofrequentievelden dan volwassenen en dat de cumulatieve blootstelling bij de kinderen van nu veel hoger is dan bij vorige generaties”.