Moorkussens, Moorstempels & Moorbaden

Veen-moorkussen van Moorwichtel

Geneeskrachtig product voor warmte- en koudetherapie

Toepassingen

Ter ondersteuning van de behandeling van:

Koudetherapieën:
– ontstekingen
– tandpijn
– insectenbeten
– acute reumatische aandoeningen
– blessures
– kneuzingen
– verstuikingen
– om de koorts te dalen

Warmtetherapieën:
– verkrampingen
– gewrichtspijn en rugklachten
– rheumatische aandoeningen
– ischias, spit in de rug
– maag- en nierpijn
– leverwikkels
– menstruatiepijn
– verkoudheden

Moorkussen Speciaal 53 X 20 cm

Tip:
Wonden, insectenbeten en kleine, alledaagse “kwaaltjes” dienen meteen behandeld te worden. Het is daarom aangeraden altijd een moorkussen in de koelkast te hebben. Op die manier heeft u het bij de hand zodra u het nodig heeft.

Tip:
Op hete zomerdagen verhoogt een licht gekoeld moorkussen onder het bedlaken het slaapcomfort

Kwaliteit

Veen of modder voor modderbaden heeft zijn unieke werking in de warmte- en koudetherapie te danken aan zijn inherente fysische structuur. De modder heeft een zeer gevoelige structuur die onder mechanische invloed makkelijk vernietigd kan worden.

Zodra de structuur is vernietigd, verliest het veen zijn typische thermofysische werking. Om te garanderen dat de gevoelige structuur behouden blijft en u kunt genieten van de onvervalste natuurlijke werking van het veen, worden de moorkussens van Moorwichtel voorzichtig met de hand gemaakt.

Veen is een natuurlijke stof waarin verkleuringen kunnen ontstaan. Ook kan veen grove componenten bevatten. Niets hiervan beïnvloedt de werking van het moorkussen of doet af aan de kwaliteit van het product.

Tip: 
Als u op het kussen wilt liggen dient u erop te letten dat sommige bekledingen van gestoffeerde meubels niet bestand zijn tegen warmte of kou. Gestoffeerde meubels hebben ook vaak onderdelen (gespen, knopen en dergelijke meer) die het moorkussen kunnen beschadigen. Bescherm uw meubels en het moorkussen door er een handdoek of een deken tussen te leggen.

Voorbereiden van de warmtetherapie

Het moorkussen gewoon opwarmen in een waterbad:

Leg het moorkussen in een grote kom. U kunt een gewone kom of pan met een inhoud van 3 liter of meer uit de keuken gebruiken. Vul de kom of pan met minstens 1,5 l kokend water tot het kussen volledig bedekt is. Al na ongeveer 10 minuten is het moorkussen klaar voor gebruik. Neem het nu aan de pollepel of het door u gebruikte voorwerp uit de pan en droog het af.

Het moorkussen opwarmen in de magnetron:

Leg het moorkussen in de magnetron. Let goed op dat het niet in aanraking komt met metalen onderdelen en dat de draaischijf niet geblokkeerd wordt. Zet de magnetron op 600 Watt conform de aanwijzingen van de producent van uw magnetron. Verwarm het moorkussen gedurende hooguit één minuut. Neem het kussen vervolgens uit de magnetron en kneed het goed. Herhaal dit proces indien nodig tot uw moorkussen de gewenste temperatuur heeft bereikt (maximaal 50°C).

Tip:
Stop het moorkussen in een hoesje uit natuurvezel wanneer u het in de magnetron opwarmt. Daardoor wordt het gevaar voor beschadiging kleiner, zonder echter helemaal uitgesloten te worden.

Opgelet! Wanneer u het moorkussen in de magnetron opwarmt, kan het makkelijk beschadigd worden waardoor het onbruikbaar wordt. Schade die ontstaat door opwarming in de magnetron en daaruit voortvloeiende schade worden niet vergoed!

Voorbereiden van de koudetherapie

Koel het moorkussen gedurende minstens 2 uur in de koelkast.

Opgelet! Moorkussens mogen niet onder het vriespunt gekoeld worden. Leg ze daarom
nooit in het vriesvak!

Gebruik

Leg het kussen op de te behandelende plek van het lichaam. Bij warm gebruik zullen temperaturen tot 50°C bijzonder aangenaam voelen. De langdurige dieptewerking van deze warmte zorgt ervoor dat u uitgebreid kunt genieten indien nodig tot het kussen is afgekoeld op uw lichaamstemperatuur.
Bij koud gebruik – d.w.z. bij temperaturen tussen +3 en +6 °C – zal het kussen aanvankelijk zeer mild aanvoelen. Vrijwel meteen zult u echter merken hoe de kou tot diep in het weefsel begint te werken. Onderbreek de behandeling na 20 minuten gedurende minstens 10 minuten.

Levensduur

U kunt het moorkussen gebruiken tot het hard geworden is en zich niet meer aan de vorm van uw lichaam aanpast. De ervaring leert dat dit het geval is na ongeveer 1 jaar, ook als u het kussen dagelijks gebruikt.
Wij raden u aan om het moorkussen in de originele verpakking met het beschermingsmateriaal te bewaren. Zo heeft u er zo lang mogelijk plezier van. Bewaar het kussen op een koele plek, buiten bereik van een verwarming. Verwarm het kussen nooit op de verwarming, in de oven of in het zonlicht.
Er mag niet met het kussen gegooid worden.

Samenstelling

De buitenkant van het moorkussen bestaat uit een speciale soepele folie. Deze folie bevat geen metalen of andere stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en is daardoor fysiologisch onschadelijk. De inhoud van het kussen bestaat voor 100% uit veen (modder voor modderbaden) uit het veen van Bad Aibling. Het is getest door het “Researchinstituut voor balneologie* en kuuroordwetenschappen Bad Elster” en goed bevonden voor balneologisch gebruik.

* Balneologie: leer van de geneeskrachtige bronnen en veenturven en van het gebruik hiervan in de geneeskunde voor de behandeling en genezing van ziektes.

Moorbad

De geneeskrachtige veenturf voor dit veenturfbad wordt gehaald uit de vindplaatsen rond Bad Aibling. Veenturf staat vanouds bekend als populair natuurgeneesmiddel. Veenturf wordt in veel kuuroorden en zorginstellingen gebruikt in de vorm van baden en pakkingen. Veenturfbaden zijn een uitstekend middel om te onstpannen. Dankzij hun bijzondere thermische eigenschappen zijn zij bovendien geschikt om de behandeling te bevorderen van reumatische aandoeningen en chronische klachten aan het ondersteunings- en bewegingsapparaat.

Gebruik:

Volgens doktorsvoorschrift of tweemaal per week. Na 10 baden de behandeling 4 weken onderbreken.

Dosering:
Ligbad: 250 ml
Zitbad: 125 ml
Hand- of voetbad: 60 ml

Temperatuur van het badwater: 38-42 °C Controleer de temperatuur met een thermometer!
Duurtijd van het bad: 10-30 minuten. Daarna dient u minstens 30 minuten rust te houden.

Opgelet:
Niet te gebruiken voor kleine kinderen, voor mensen die lijden aan hart- en vaatziekten of bij ontstekingen en open wonden! Goed schudden voor gebruik! Naderhand het bad reinigen met gewone huishoudelijke schoonmaakproducten. Veenturf geeft kleur af op textiel.