Een zomer zonder zonne-allergie!

Ovengroenten met hummus-dip

Een zomer zonder zonne-allergie!

De zon is weer terug! Heerlijk die zonnestralen op je huid! Iets minder fijn wanneer je snel last hebt van zonne-allergie.

Zonne-allergie is een allergische reactie van de huid op UV-straling. Rode vlekken i.c.m. rode bultjes en blaasjes zijn zichtbaar op de huid. Het jeukt en brandt en hier wil je zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? Of beter nog, hoe kun je dit voorkomen?

Zuur-base balans

Zorg dat je zuur-base evenwicht in balans is. Hoe beter jou zuur-base in balans is hoe minder kans je hebt op allergische reacties. Eet een overschot aan basische voeding, zoals groenten, fruit, kruiden, kiemen, zaden, pitten, boekweit, quiona, gierst, rijst en (zoete) aardappelen. Is je pH waarde te laag (of juist te hoog?) Herstel je zuur-base balans met een ontzuringskuur. Borstel je huid met een droogbrostel om dode huidcellen met afvalstoffen te verwijden, verzorg je huid met basisch mineraalzout en gebruik een goede natuurlijke (basische) zonnebrandcrème.

Omega3

Omega3 beschermt tegen (zonne-)allergie. Zorg dat je vetzuurbalans in balans is. Hiermee bedoelen we je ratio omega3:omega6 . Vaak zien we in ons eetpatroon te veel omega6 en te weinig omega 3 terugkomen. Beide heb je nodig, maar wel in de juiste verhouding (1:3) Zorg dat je voldoende plantaardige bronnen van Omega3 binnenkrijgt. Denk hierbij aan lijnzaad, chiazaad, walnoten, groene bladgroenten, hennepzaad en zeewieren. Het nadeel van plantaardige bronnen van omega 3 (ALA) is dat ze moeten worden omgezet in DHA en EPA. Slechts 3-5 % wordt goed omgezet. Vette vis is een bron van Omega3, maar de meeste vis die we eten wordt gevoed met omega6. Ben voorzichtig met ongezonde bronnen van omega6 zoals zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie en pinda’s. Deze zitten stiekem in behoorlijk wat zakjes en pakjes. Ja ook in de “gezonde” groentespreads en hummus.

Het beste is om je vetzuurbalans te testen. Is deze verstoord? Neem dan een goede omega3 olie om je omega3 ratio te herstellen en de hoeveelheid omega3 in je cellen te verhogen.

Bèta-Caroteen

Ook bèta-caroteen beschermt tegen zonne-allergie. Eet veel groenten met bèta-caroteen, zoals zoete aardappel, wortels, spinazie, pompoen, boerenkool, doperwten en broccoli.

Vitamine D3

Bij zonne-allergie kun je niet de zon in, terwijl vitamine D ontzettend belangrijk is voor een goedwerkend immuunsysteem. Neem bij een tekort aan vitamine D een vitamine D3 supplement.

Selecteer een Afleverpunt